OdporúčameZaložiť web alebo e-shop

Molekulárna kuchyňa

 Molekulárna kuchyňa

 

Takáto kuchyňa reštaurácie sa podobá malému labáku – skúmavky, pipety, špeciálne lyžice, rôzne tlakové hrnce...
Dôležitou výbavou sú tzv. textúry – práškové prísady. S nimi odborníci dosahujú fantastické výtvory, ako napr. falošný kaviár alebo pena, pretože správnym použitím vznikne veľký počet rôznych horúcich alebo chladných potravinárskych konzistencií – od pevných až po mäkké a elastické. Vďaka nim sa z jednoduchých ingrediencií ako je napríklad mrkvová šťava, dajú vytvoriť rezance, sneh, pena...
Dve zo základných textúr sú alginát a clorur. Alginát je výťažok z hnedých rias, clorur je zlúčenina vápnika a chlóru. Ich spojením sa dá dosiahnuť 3D efekt – napríklad falošný kaviár.
Alebo tekutý dusík, ktorý má teplotu 196 st. C a vďaka nemu sa dá vyrobiť zmrzlina bez ľadu, či mäso vypražiť bez tuku. Vďaka tomu sa všetky chute a vône s
topercentne zachovajú.