OdporúčameZaložiť web alebo e-shop

Molekulárny kuchár

 Molekulárny kuchár

  Petr Koukolíček

 

Pokojne vyrobí aj legendárne amarouny alebo polievku v kocke. Jeho výtvory síce chutia, ako majú, no vyzerajú úplne inak, ako čakáte. Kaviár nie je kaviár, koktaily nemáte šancu rozliať, dokonca vymyslel aj jedlú hlinu a nemá problém ani so svietiacim jedlom. V jeho kuchyni sa fantázii medze nekladú, stále má nekonečné možnosti. Celé to síce trochu pôsobí ako vystrájanie veselého alchymistu, ale molekulárna kuchyňa je vlastne o tom.
 

 

Vlastné recepty

„Toto hnedé je štrúdľa a to ružové koktail cosmopolitan,“ víta nás Petr Koukolíček vo svojom pražskom bistre Chuťpoint. S kolegom nedôverčivo pokukujeme po želatínových útvaroch na stole, ale keď sa konečne odvážime, napodiv hnedý kúsok naozaj chutí ako štrúdľa. Kolega fotograf ešte hrdinsky „vypije“, teda požuje ružový hranolček a prekvapene vraví, že „to“ má chuť alkoholu.ček a prekvapene vraví, že „to“ má chuť alkoholu.

Čo sa týka samotného varenia, je to o efekte, o vizuálnom zážitku. Jednoducho povedané, všetko chutí, ako má, akurát to vyzerá úplne inak, ako človek očakáva. Podstata je zmeniť skupenstvo, tvar, ale zachovať chuť. Kocky, ktoré sme s fotografom zjedli, sú vlastne kusy štrúdle, no energeticky je to iba trikrát tri centimetre. „Príprava nie je zložitá. Jablká, hrozienka a cukor sa rozomelú, vzniknutú kašu šesť hodín macerujem, potom to rozmixujem, precedím cez ‚nanocedidlo‘, ktoré má priemer oka 0,001 mm, do precedenej šťavy pridám gelan, zmes zahrejem na 40° a hotovo,“ opisuje postup. Do podivného skupenstva dokáže zmeniť mnohé potraviny.

 

Zdroje: http://zivot.cas.sk/clanok/15970/molekularny-kuchar-jeho-jedla-vyzeraju-ako-zo-sci-fi